To understand deep concepts and tactics you have to dive in and start your own blog or do internship on the same. Enhance your knowledge and try them practically to get a job by cracking any SEO interview questions that is thrown at you.

Best SEO Interview Questions for Job | Garage Media

Top 27 Best SEO Interview questions that will get you a job as SEO Analyst

Jobs are scarce nowadays due to increased competition and not so great economic conditions. What if you get an email stating about the vacancy in your dream digital marketing company as an SEO Analyst? Are you ready for the SEO interview questions that will be thrown at you?

However, in the Search Engine Optimization space, the number of jobs is on a rise for last couple of years or so. But there is a catch, the vacancies are hard to fill. Why so? The reason being the challenging and tricky interview questions for the SEO jobs.

Since SEO required high level of technical and well as practical knowledge to gain traction in the SERPs, the interviews are hard to crack. Every employer wants to have a SEO person that has sufficient knowledge for the tasks that are to come before him.

There is very little chance that you will crack the interview with free online SEO classes and courses. Worry not, here are top 27 best interview questions that will definitely land you the dream job of SEO analyst.

Impressive ads are not created in one day, they need time to thrive

  • What is SEO and how it is beneficial for a modern business online?
  • What is Web optimization?
  • Time required for improving Website Rank depends on what factors?
  • What is Webpage SEO? And how it is different from a Web SEO?
  • Is it possible to optimize a website on Search Engine in just one day?
  • What do you mean by Latent Semantic Indexing?
  • Does Blog optimization provide similar results as a Web SEO?
  • What do you mean by the term web traffic?
  • Tell us about various ways of generating traffic on a website?
  • Can you boost your website rank by paying a Search Engine?
  • Is it possible to adopt different strategies for SEO at the same time?
  • Apart from improving search engine results, tell about other benefits of SEO to web owners?
  • What are Back Links?
  • What is the value of Keywords in Search Engine Optimization?
  • What is link auditing in SEO?
  • Are social media sites good enough to target for an SEO approach?
  • What is On-Page and Off-Page SEO?
  • What do you mean by the term Keyword Stemming and how it is beneficial for SEO?
  • Is SEO Important for new websites? And Why?
  • Tell us about different types of Metatags in Search Engine Optimization?
  • Tell us about the Google Sandbox?
  • What is the difference between White Hat SEO and Black Hat SEO?
  • What is the role of content in effective SEO?
  • What is the importance of Title tags in SEO?
  • Please tell something about Search Engine Marketing?
  • Do you think that a browser has any role to play in the appearance position of a search engine?
  • What are the key elements of getting a good rank on SERP?

Impressive ads are not created in one day, they need time to thrive

Questions are all set, now it’s time to see what is the best way to answer them to get maximum attention of the employer and that offer letter in your hands. Here are top SEO interview questions and their answers.

Q1. What is SEO and how it is beneficial for a modern business online?

Ans. SEO is an acronym for Search Engine Optimization. It is basically a combination of efforts that are made to enhance the visibility of a website on search engine result pages. The logic behind SEO is simple, i.e. websites at the top page on the search engine have more traffic than those with low ranking. SEO is all about efforts that are made to achieve this goal.

Nowadays, when a person wants to buy something, his first priority is to search on the internet. When a certain website’s page is displayed on the first page, the customer is more likely to click on it than to go to other low-ranked pages. This way websites attract customers and make then into paying customers. Hence, SEO is considered to be a good option for online business.

Q2. What is Web optimization?

Ans. At present, the internet is flooded with billions of websites. They are required to be maintained and update regularly to keep them in full working condition. This is done by removing old features from the website and adding latest piece of information that’s relevant. Changes in the appearance and user experience is also done sometimes to make sure website is easy for users to navigate and use.

Adding more features, guides, important notices, running more advertisement on the website are all considered to fall under one category that’s we call Web Optimization. However, this part is done primarily by the coders and website developers.

Q3. Time required for improving Website Rank depends on what factors?

Ans. : Time requirement for website ranking depends on various features but some factors are responsible for major chunk of SEO duties – they are:

  • The overall number of web pages on a site. More pages make website heavier reducing tis loading speed.
  • Whether the website contains any negative content and receiving the same.
  • The methods adopted for SEO.
  • The skills of the SEO professional.

Q4. What is Webpage SEO? And how it is different from a Web SEO?

Ans. Webpage SEO deals with improving the search engine results page rank of a particular webpage in the website whereas Web SEO is the process that involves working on thw whole website to boost the ranking of the entire website on search engine results page. One important aspect to remember is the Web SEO is rather complex than the Webpage SEO which requires little effort.

Q5. Is it possible to optimize a website on Search Engine in just one day?

Ans. Well, this is the biggest myth in SEO world as a saying goes “Rome was not built in a day.” Consider SEO as your Rome and it can’t be done in a single day. Because SEO as a whole is pretty complex process which requires a lot of attention on various factors. In fact, SEO needs more analysis than the efforts to make it work.

For a website with lower keyword difficulty take about three months’ time to rank while a website with highly competitive keywords takes anywhere close to six months or maybe more depending on a lot of factors.

Q6. What do you mean by Latent Semantic Indexing?

Ans. Latent Semantic Indexing is an approach with the help of which the users can simply make sure of extensible results in all the searches they made. It enables users to get the results that closely match the keyword used by them. It is becoming common in the search engine optimization space recently.

Q7. Does Blog optimization provide similar results as a Web SEO?

Ans. Blog optimization refers to optimizing blog posts on website which usually contains a single topic. Blogs, therefore, bring only a small portion of the visitors when compared to the Web SEO which targets wide range of users. The approach of these two are fairly similar but their outcomes are a lot different. A business cannot have similar results from blog SEO as compare to what can be driven from Web SEO.

Q8. What do you mean by the term web traffic?

Ans. Web traffic is simply the number of users visiting the website. It is the exact or estimated figure about the number of users who click the link, access features, create accounts, or visit a blog post on the website in a specific time frame. Websites with more traffic are usually considered better than the ones with lesser traffic.

Q9. Tell us about various ways of generating traffic on a website?

Ans. Website traffic can be increased on any website through various approaches. Some of them are:

  1. By taking part in appropriating SEO campaigns
  2. Updating the website content on a regular basis
  3. Advertisement postings
  4. By considering Google Ads
  5. Adding new features on the website
  6. By diverting the traffic from other sites

Q10. Can you boost your website rank by paying a Search Engine?

Ans. No, it is not possible to pay or bribe search engines for increasing the rank of a website. Search Engines have well-defined algorithms which chooses the relevant websites to display for certain keywords depending in the content, domain authority and the reputation of the website.

Q11. Is it possible to adopt different strategies for SEO at the same time?

Ans. Yes, we can adopt different SEO strategies at the same time. In fact, the best results can be obtained only when the website owners consider multiple approaches instead of relying on one. There are various methods available and the best part is, they have no impact on each other when all of them are considered simultaneously.

Q12. Apart from improving search engine results, tell about other benefits of SEO to web owners?

Ans. Website owners gets many direct, indirect and hidden benefits by putting efforts in the search engine optimization of their websites. Some of them are:

  • Enhancing overall quality of a website by making them user-friendly which is possible through SEO.
  • The sites can be made easy to navigate through SEO.
  • A website’s loading speed can be boosted through SEO strategies.
  • SEO can help to make websites popular and thus those who post advertisements on their websites can generate more revenues.
  • The overall usability of a website can be improved up to a great extent.

Q13. What are Back Links?

Ans. A Back Link is simply a link which is placed on other websites so that users of that particular websites can come our website and learn about our products of services or whatever we are selling them. This is usually done by mutual collaboration between both the website owners or by paid promotion. Backlinks can divert traffic and can enhance the optimization of a website. Backlinks are powerful tool to bring in a lot of users even for a newly introduced website.

Q14. What is the value of Keywords in Search Engine Optimization?

Ans. Search Engine Optimization is actually the whole game of keywords. Keywords are those words that a user type in the search engines to look for something. Keyword tools provide us with relevant data according to the keywords searched by the people which are then used in perfecting the SEO of website as well as web pages.

Generally, keywords are selected based on what exactly a search engine spider will write on the search bar while looking for what the website has to provide them. They are generally stored by the search engines on their databases and the results are provided based on indexing where relevant websites are matched with the keywords.

Q15. What is link auditing in SEO?

Ans. Link auditing is an approach that simply allows website owners to cross verify the links that were created during SEO implementation are working effectively or not. Link auditing is usually done after a specific time period. Based on the results offered by it, the links can be removed, added, or modified to get favourable results.

Q16. Are social media sites good enough to target for an SEO approach?

Ans. Yes, social media is a great option to target for better Search Engine Optimization. This is because the social media platforms, nowadays have a huge number of active users on a daily basis. The social media users can easily be diverted to any website through advertisements. Social media sites also allow businesses to create an official page where the right information can be conveyed to the potential customers directly and converted into paying clients.

Q17. What is On-Page and Off-Page SEO?

Ans. On-Page SEO is a set of rules and protocols that a web owner has to apply on the website to get favourable outcomes. On the other side, Off-Page SEO is all about the promotion of a website, creating back links and writing relevant content.

Q18. What do you mean by the term Keyword Stemming and how it is beneficial for SEO?

Ans. Keyword Stemming is basically a procedure which is adopted by the web owners to get better ranks on the search engines. It is defined as the method of finding fresh keywords from the ones that already exist. Generally, the existing ones are added with a prefix or a suffix for getting a new keyword. With new keywords, new website visitors can come to the website easily.

Q19. Is SEO Important for new websites? And Why?

Ans. Yes, SEO is of utmost importance when it comes to the new websites because it is the only way for increasing the domain authority and reputation of the website among the users and search engine alike. Advertising may be a quick way to get visitors but it is not a sustainable procedure.

Fresh or recently updated websites usually attract more visitors and help to marinate the interest of regular visitors. It even helps in boosting a website rank on the search engine result page. In fact, it is one of the key principles of SEO.

Q20. Tell us about different types of Metatags in Search Engine Optimization?

Ans. Metatags are of four different types:

  • Title tags with a limit of 55 characters
  • Description with a limit of 150 characters
  • Meta Robots
  • Meta Key tags

Q21. Tell us about the Google Sandbox?

Ans. Google Sandbox is a virtual location where all the information regarding SEO strategies used by the web owner and other related information is stored. This information is stored temporarily until the website meets the SEO standards imposed by the search engines.

Q22. What is the difference between White Hat SEO and Black Hat SEO?

Ans. Search Engine Optimization has become a major, vast and a challenging approach nowadays all thanks to the high competition. Not all the business can derive good results if proper attention is not paid on the core algorithms and factors associated with SEO. This makes people to adopt strategies that are not allowed by the search engines. In other words, Black Hat SEO is against the search engine guidelines. Black Hat SEO strategies usually fail when a Search Engine update its algorithm and the traffic nosedives to very low levels.

White Hat SEO is long process which requires efforts as well as attention to the requirements of search engine algorithm. Search Engine respects websites with genuine white Hat SEO strategies.

Q23. What is the role of content in effective SEO?

Ans. Content is one of the major elements of any SEO approach. We would like to say that content is actually the main driving force behind the SEO strategies. It is the content where we place the relevant keywords for SEO purpose. Therefore, SEO content is written by making sure a long list of check list is being followed thoroughly to excellent on-page SEO. Main target of the content is to provide maximum value to the website visitors.

Q24. What is the importance of Title tags in SEO?

Ans. Title tags are the first thing a search engine looks for when it crawls a webpage. The purpose of a title tag is to tell the search engine about the content it holds. This way search engine can display the website in the SERP when a relevant keyword is types in.

Q25. Please tell something about Search Engine Marketing?

Ans. SEO which is a long and tedious process of bringing website rank on the first page of the search engine results. While, the Search Engine Marketing or SEM is sort of a shortcut through which a web owners can pay the search engine to put an ad on the front page of the results. This way, the website gets a boost in the traffic to drive more sales and increase their revenue in a short period of time.

Q26. Do you think that a browser has any role to play in the appearance position of a search engine?

Ans. No, web browser has nothing to do with the SEO. It is however a big misconception among the web owners and users alike. The only thing a web browser toggles is the website loading speed nothing else on the SEO part though. Search Engines show same results on different web browsers for a particular keyword.

Q27. What are the key elements of getting a good rank on SERP?

Ans. Many things alter the website ranking and how fast they appear on the SERP. Some important factors are:

  1. The website design should be easy to understand
  2. The overall time to load and the load of features should not be too high
  3. The website shouldn’t have copied content
  4. There should be relevant keywords with prominent frequency in the content. Also, the content should be search engine and user friendly
  5. There should be no bugs in the website coding
  6. Web pages should be framed in a mannered sequence
  7. The website must follow all designing and developing algorithms

Q28. How many types of Backlinks are there?

Ans. There are basically two main types of Back Links. one is dofollow and another is nofollow. In technical terms, the only difference between these two is the presence of rel=”nofollow” tag in the nofollow link. Practically, the dofollow links are those which pass on the link juice which helps in ranking factor of the website where the link will land. Hence, dofollow links are preferred for off-page SEO strategies. But we should have a mixture of dofollow and nofollow backlinks so that our SEO strategy doesn’t look like black hat approach and spammy.

Q29. How many types of Backlinks are there?

Ans. Link Juice is a search engine raking factor which is based on the idea that certain links pass the value and authority from one page is a website to a page in another website. Technically this is known as Link Equity. This factor is very important in off-page SEO of a website. The greater the link juice from high authority domains, the higher Google will place them on SERPs.

Q30. What is EAT in SEO and how its important?

Ans. EAT is a combination of three main factors that Google or any other search engine looks for in a website. EAT stands for Expertise, Authority and Trust. Google measures these three factors because it wants to deliver highest quality and trustworthy web results to its users. Therefore, the website which wants to get displayed on the first SERP, it should focus on highest quality standards and accurate information.

Final Words

So, these were the best SEO interview questions that are asked during face-to-face or telephonic interviews. There are many more questions related to SEO but these are those important ones which can definitely land you a job of SEO analyst in a digital marketing company in India.

At last, we would love to say that practicing concepts are far better than mugging up things. Practical knowledge is what that will drive you in your career. There are many online free courses on Search Engine Optimization but most of them only give you outer concepts.

To understand deep concepts and tactics you have to dive in and start your own blog or do internship on the same. Enhance your knowledge and try them practically to get a job by cracking any SEO interview questions that is thrown at you.